Matilde Campilho (Descrição da cidade de Lisboa – Lisszaboni városkép)

por Márta Lipp
image_pdfimage_print

Descrição da cidade de Lisboa

A rapariga a pensar naquilo, a rapariga ao sol, menina a comer cachorro quente, menina a dançar na rua, rapariga do dedo no olho, do dedo na árvore. Rapariga de braços levantados, rapariga de pés baixos, rapariga a roer as unhas, rapariga a ler jornal, rapariga a beber um líquido chardonnay, rapariga no vão de escada, rapariga a levar na cara. Rapariga aflita, rapariga solta, rapariga abraçada, rapariga precisada. Rapariga a fumar charuto, rapariga a ler Forster, rapariga encostada na palmeira, rapariga a tocar piano. Rapariga sentada em Mercúrio ao lado de um leão, rapariga a ouvir discurso de Ghandi, rapariguinha do shopping. Rapariga feita de átomos e sombra. Rapariga de um ponto ao outro e medindo quarenta e dois centímetros, rapariga impávida, rapariga serena. Rapariga apaixonada por igreja quinhentista, rapariga na moto a trocar velocidades a mudar o jeito. Rapariga que oferece à visão o hábito da escuridão e depois logo se vê. Rapariga de ossos partidos, rapariga de óculos negros, rapariga de camisola em poliéster, rapariga debruçada na cadeira da frente no cinema, rapariga a querer ser Antonioni. Rapariga estável, rapariga de mentira, rapariga a tomar café em copo de plástico, rapariga orgulhosa, rapariga na proa da nau africana. A rapariga a cair no chão, rapariga de pó na cara, rapariga abstémia, rapariga evolucionista. Rapariga de rosto cortado pela faca de Alfama, rapariga a fugir de compromissos, rapariga a mandar o talhante à merda, rapariga a assobiar, rapariga meio louca. Rapariga a deslizar manteiga no pão, rapariga a coçar um cotovelo, rapariga de cabelo azul. Rapariga a brincar com um isqueiro no bolso, rapariga a brincar com um revólver nas calças, rapariga a nadar, rapariga molhada, rapariga a pedir uma chance só mais uma ao santo da cidade. Rapariga a ostentar decote no inverno, rapariga a olhar pelo canto do olho esquerdo, rapariga a ser homem, rapariga na cama. Rapariga a subir o volume, rapariga a querer ser Dylan, rapariga a cuspir no chão. A rapariga a girar a girar a girar a girar no eixo de uma saia de seda amarela. Amarela da cor de um feixe de luz apanhado numa esquina.

In: Jóquei,Tinta da China, 2014

*

Matilde Campilho (Lisboa, Cascais, 1982) é poetisa e escritora. Estudou literatura em Lisboa e história da arte em Milão. De 2010 a 2014, moveu-se entre Lisboa e o Rio de Janeiro, trabalhando como editora em Lisboa e como jornalista no Rio de Janeiro. Durante este tempo, publicou o seu primeiro livro de poesia, Jóquei, Tinta da China, 2014, que também foi publicado no Brasil e em Espanha. O seu segundo livro, Flecha,Tinta da China, 2020, é também o seu primeiro livro em prosa. Vive em Lisboa.

 

*

Foto: Portrait de Matilde Campilho

Fontehttps://www.publico.pt/2020/10/05/culturaipsilon/noticia/having-coke-with-you-1933120

*

Ilustração: Edgar Degas, La Petite Danseuse de quatorze ans, 1881

Fontehttps://fr.wikipedia.org/wiki/La_Petite_Danseuse_de_quatorze_ans

 

Lisszaboni városkép

 

A lány aki épp arra gondol, a lány a napon, hot dogot faló leány, leány táncol az utcán, lány körbekeríti az ujjaival a szemét, az ujjaival a tengelyét. Lány karja a magasban, lány lapos sarkúban, lány körmöt rág, újságot olvasó lány, lány chardonnay-t iszik tisztán, lány a lépcsőaknában, lány porig alázottan. Lány kétségbeesetten, lány önfeledt lazán, körülrajongott lány, nélkülözhetetlen lány, szivarozó lány, Forstert olvasó lány, pálmafának támaszkodó lány, zongorázó lány. Merkúriuszon trónoló lány egy oroszlán oldalán, lány hallgatja Ghandi szónoklatát, kicsi lányka amikor shopingol. Elemi részecskékből és árnyékból készült lány. Lány az egyik lépéstől a másikig ami negyvenkét centimétert tesz ki, rettenthetetlen lány, nyugodt lány.Tizenhatodik századi templomba szerelmes lány, lány a motoron sebességet vált megváltoztatja a habitusát. Lány aki a sötét oldalát kiteszi a fénynek és aztán nyomban szemügyre veszi magát. Lány törött csontokkal, lány sötét szemüvegben, lány poliészter pulóverben, lány lehúzott fejjel az első sorban a moziban, lány Antonioni akar lenni. Sziklaszilárd lány, hazudós lány, lány műanyag pohárból issza a kávét, gőgös lány, lány az afrikai hajó orránál. A lány aki padlón van, púderezett arcú lány, önmegtartóztató lány, evolucionista lány. Lány alfamai késsel kifaragott arccal, félmegoldásokba menekülő lány, lány aki elküldi a hentest a francba, fütyörésző lány, félig-meddig őrült lány. Lány vajat csaszitol a kenyéren, lány az egyik könyökét vakarja, lány kék hajjal, lány játszik a zsebében egy öngyújtóval, lány játszik a nadrágjában egy pisztollyal, úszó lány, elázott lány, lány esélyért fohászkodik a város védőszentjéhez csak még egyetlenegyért. Lány aki a dekoltázsával kérkedik télen. Lány a bal szeme sarkából az énekest figyeli, lány aki ember, lány az ágyban. Lány aki megemeli a tétet, lány aki Dylan szeretne lenni, lány ahogy kiköp a földre. A lány forog forog forog forog egy sárga selyemszoknya szimmetriatengelyén. Aranysárga színű fénycsóva ékbe belefogva.

Forrás: Litera -Túra Művészeti Magazin, 2021. augusztus 28.

Matilde Campilho (1982. Lisszabon, Cascais) költő, író. Lisszabonban irodalmat, Milánóban művészettörténetet tanult. 2010-től  2014-ig Lisszabon és Rio de Janeiro között ingázott, Lisszabonban szerkesztőként, Rio de Janeiroban újságíróként dolgozott. Ez idő alatt jelent meg az első verseskötete – Jóquei (Zsoké), Tinta da China, 2014 -, amit kiadtak Brazíliában és Spanyolországban is. A második könyve – Flecha (Nyíl), Tinta da China, 2020 – egyúttal az első prózakötete is. Lisszabonban él.

*

Fotó: Matilde Campilho portréja

Forrás:  https://www.publico.pt/2020/10/05/culturaipsilon/noticia/having-coke-with-you-1933120

*

Illusztráció: Edgar Degas, La Petite Danseuse de quatorze ans, 1881

Forrás:  https://fr.wikipedia.org/wiki/La_Petite_Danseuse_de_quatorze_ans

 

Também poderá gostar de

O nosso website utiliza cookies para melhorar a sua experiência de navegação. Aceitar Ler Mais

Privacidade